Strana Most-Híd predložila premiérovi návrh, ktorý môže pomôcť znížiť počet dlhodobo nezamestnaných

18.03.2013 Bratislava

Pán premiér s obľubou na verejnosti používa formuláciu, že opozícia nepredkladá žiadne alternatívne návrhy k vládnym ekonomickým, sociálnym, resp. konsolidačným opatreniam. Napriek tomu, že to nie je pravda, bude strana Most-Híd aj napriek väčšine poslancov Smeru, naďalej predkladať návrhy v parlamente a každý mesiac pošle jeden nápad, bez nároku na úplnosť, ktorú môže vláda bez väčších problémov zrealizovať.

Strana Most-Híd zaslala dňa 14.3.2013 list premiérovi SR, ktorý obsahoval návrh k zníženiu počtu dlhodobo nezamestnaných. Princípom tohto návrhu je to aby občan, ktorý je dlhodobo nezamestnaný ( viac ako pol roka ) mal povinnosť odpracovať 50% zo svojej dávky v hmotnej núdzi v prospech svojej obce alebo mesta. Hodinová sadzba by bola 1,88€, vychádzajúc z minimálnej mzdy. Motivujúci by bol +5% bonus k dávke v hmotnej núdzi tým, ktorí odpracujú plnú výšku a naopak, kto neodpracuje alebo prácu odmietne, by znamenalo zníženie tejto dávky o 30%. Ak by v danej obci alebo v meste nemali dostatok práce, môžu respondenti pracovať aj pre malé či stredné podniky avšak výlučne v mieste svojho bydliska. Kontrolou by boli poverené okresné úrady práce, úlohou starostov a primátorov by bolo vytipovanie vhodných prác a komunikácia s okresnými úradmi.

Strana Most-Híd vidí ako prínos tohto návrhu úbytok ľudí pracujúcich načierno ale aj zníženie priestoru na páchanie kriminálnej činnosti. Za najhlavnejšie plus považujeme to, že ľudia neprídu o pracovné návyky a budú mať možnosť zviditeľniť sa na pracovnom trhu a pred potenciálnymi zamestnávateľmi.

Strana plánuje pokračovať s iniciatívou každý mesiac.
 
Zuzana Bačiak Masaryková
tlačová tajomníčka
 

Vyberte región